U.N. Report: 20% of Food Produced in 2022 Wasted Globally
Νέα

U.N. Report: 20% of Food Produced in 2022 Wasted Globally

Το όργανο του ΟΗΕ ανέφερε πρόσφατα ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των τροφίμων που παρήχθησαν παγκοσμίως το 2022 σπαταλήθηκε, παρά το ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει την πείνα. Σύμφωνα με την Έκθεση Δείκτης Απορριμμάτων Τροφίμων του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, από τους 1,05 δισεκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, το 60 τοις εκατό προήλθε από νοικοκυριά, ενώ οι τομείς των υπηρεσιών τροφίμων και του λιανικού εμπορίου ήταν υπεύθυνοι για το 28 τοις εκατό και το 12 τοις εκατό, αντίστοιχα. Αυτή η έκθεση έρχεται καθώς τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν την πρόοδο των χωρών στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στο μισό έως το 2030 στο πλαίσιο των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, με τον πιο πρόσφατο αριθμό να είναι υψηλότερος από την προηγούμενη έκθεση του 2019.

Η σπατάλη τροφίμων της Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 31 τοις εκατό το 2020 σε σύγκριση με το 2008. Η χώρα είναι μεταξύ των τεσσάρων μόνων χωρών της G20 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εκτιμήσεις για τα απόβλητα κατάλληλες για την παρακολούθηση της προόδου προς το έτος-στόχο. Κατά μέσο όρο, κάθε άτομο απορρίπτει 79 κιλά τροφής ετησίως, που ισοδυναμεί με 1,3 γεύματα την ημέρα για όσους πλήττονται από την πείνα παγκοσμίως, με σχεδόν το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού να αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια. Η έκθεση τόνισε επίσης τον αντίκτυπο της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων στο κλίμα, δημιουργώντας το 8 έως 10 τοις εκατό των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η εκτελεστική διευθύντρια του UNEP Inger Andersen τόνισε το ζήτημα της ανάπτυξης και το σημαντικό κόστος για το κλίμα και τη φύση που προκαλείται από τα περιττά απόβλητα. Η έκθεση καλούσε τις χώρες της G20 να πρωτοστατήσουν στη διεθνή συνεργασία και την ανάπτυξη πολιτικής για την επίτευξη του στόχου και να μοιραστούν την τεχνογνωσία με άλλες χώρες που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν το θέμα.

LEAVE A RESPONSE

Journalist and reporter on Newikop. Married with 3 kids.